Rady pro kuchařky
30. 10. 2008 Tipy a triky
Pokud chceme, aby vývar z kostí a masa měl krásnou barvu, vaříme společně s cibulí, kterou neloupeme a ještě ji předem opečeme na tuku.
Už jste přesolili někdy polévku ? Jak to napravit ? Zkuste v ní povařit několik malých brambor.
Potřebujete čistý vývar k přípravě huspeniny nebo sváteční polévky ? Musíme ji vyčistit pomocí vaječných bílků. Bílky našleháme do řidší pěny, nalijeme do vychladlého vývaru a za stálého šlehání přivedeme k varu. Bílek se srazí a vtáhne do sebe nečistotu z vývaru.
Při vaření uzeného masa v tlakovém hrnci se doporučuje po prvním vývaru slít vodu, protož maso bývá dost slané. Doba varu v tlakovém hrnci je krátká a tudíž se sůl nemůže dostatečně koncentrovat a zhorší se chuť masa.
Pokud chcete, aby při krájení vařeného nebo pečeného masa šťáva tolik nevytékala, nechte maso před krájením asi 15 minut ležet na kuchyňské lince.
Při pečení libových mas zbytečně do něj nepíchejte. Vytéká z něj šťáva. U tučných mas se může opatrně, ale pozor, abyste nepíchali až do svaloviny, ale jen do kůže s podkožním tukem.
Nechcete, aby se vám při smažení obalené potraviny v trojobalu přichytávaly k pánvi ? Přidejte při obalení do vajíčka trochu Solamylu.
Řízky obalené klasicky v trojobalu zkuste ještě obalit v bílkách, které ušleháte do řidší pěny. dosáhnete tak křehkého obalu.
Syrové maso neukládejte do lednice zabalené v obyčejném papíru, protože z masa odsaje šťávu. Doporučuje se balit do voskovaného papíru.
Šťávu nebo omáčku z ,masa podlévejte vždy vývarem z kostí nebo odřezků masa.
Při přípravě mletého masa nejprve přilévejte vodu (kolik maso vezme) a dobře zapracujte rukama. Maso bude po upečení chutnější a šťavnatější.
Loupou se vám špatně klobásy ? Zkuste je na 15 minut před loupáním zabalit do vlhkého plátýnka.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Rafaello, oblíbené nepečené cukroví: Poradíme několik tipů, jak je zdokonalit
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 6 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vzpomínáte na Tuzex? Za bony se tam daly koupit žvýkačky, kvalitní čokoláda, whisky i káva
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi